Månadens projekt: Manchester Airport City Bridge, Manchester, Storbritannien

Bygga bra transportförbindelser

BCEGi har varit byggentreprenör av Airport City-projektet på Manchesters flygplats i Storbritannien sedan 2013. Sammantaget täcker projektet ett område på cirka 5 miljoner kvadratfot / 464 500 m2, varav Airport City Bridge är en viktig del som ger en viktig länk mellan flygplatsen och kollektivtrafikutbytet och hotellet.

BCEGi var också ansvariga för att installera bron och eftersom den passerade en motorväg, måste den centrala spännvidden monteras i ett stycke över natten, medan motorvägen tillfälligt stängdes av. Det innebar att alla bryggor behövde vara klara före det stipulerade tidsschemat.

 

Bridge concrete elements fastened with Peikko's PEC® Column Shoes

Skräddasydda Pelarskor

Den avsmalnande formen på de prefabricerade bryggorna gav också en utmaning, eftersom det var omöjligt att använda standardiserade produkter, utan att kompromissa med andra konstruktionskrav. RoC Consulting, som projekterade bron och de stödjande bryggorna, kontaktade Peikko för att hitta en lösning som påskyndade montaget. Skruvade pelaranslutningar visade sig vara det perfekta valet för ett snabbt och pålitligt montage.

“Det var inspirerande att se hur hårt vi arbetade för att hitta en fungerande lösning till vår kund”

Fast installation of bridge elements with Peikko's column shoes

På grund av projektets unika karaktär bestämde Peikko att pelaranslutningar med specialgjorda PEC® Pelarskor var det bästa alternativet. Detta innebar att varje enskild pelarsko hade sin egen design, med vertikala armeringsjärn böjda och roterade i olika vinklar för att undvika strukturella kollisioner. Peikko levererade också några standard PEC®-Pelarskor som vägde upp till 550 kg.

Trots dessa utmaningar levererade Peikko skräddarsydda PEC®-Pelarskor, svetsade enheter och grundskruvar i tid. Det möjliggjorde att byggföretaget kunde montera bryggorna snabbt utan att behöva temporär stagning eller stöd. Som planerat installerades alla bryggor före tidsschemat.

Framgångsrika tillsammans

När den stora dagen kom och den centrala delen av bron skulle monteras, klarades hela montageprocessen av över natten på mindre än 12 timma. Spännvidden passade perfekt på de prefabricerade bryggorna.

Tack vare god kommunikation och ett gott samarbete mellan Peikko UK, huvudingenjörerna, huvudentreprenören och prefab-leverantören blev det ett framgångsrikt resultat. En viktig del av framgången berodde också på utmärkt stöd från Peikko-teamet i Finland, som gjorde det möjligt att slutföra alla anslutningar och detaljer, som säkerställde pålitliga skruvade pelaranslutningar.

 

Precast elements for bridge

Fakta om projektet

  • Utvecklare: Airport City Manchester
  • Byggföretag: BCEGi
  • Huvudkonstruktör: RoC Consulting
  • Arkitekt: 5plus Architects
  • Prefableverantör: ABM Precast Solutions
  • Leveransår: 2020
  • Färdigställandeår: 2020

Kontaktperson

Reihane Hasheminejad
Team Leader - Structural Engineering
Peikko UK

Vill du veta mer om vårt 30-års jubileum för skruvade pelaranslutningar?
Besök vår jubileumsida här.