Månadens projekt: Ricola Örtcenter, Laufen, Schweiz

Kvalitet, tradition och innovation

Ricola är ett familjeägt företag som använder färska örter i alla sina produkter. Som ett traditionellt Schweiziskt varumärke lägger de stor vikt vid högkvalitativa, naturliga ingredienser. De värdesätter även den långa relation de har med det kända arkitektföretaget Herzog & de Meuron.

Varje byggnad som Herzog & de Meuron designar är olika och örtcentret de designade för Ricola är en av deras mest individuella skapelser. Byggnaden är unik i sin kombination av massivt packade jordväggar och prefabricerade element. Peikkos skruvade pelaranslutningar hjälpte till att göra den innovativa designen möjlig och påskyndade konstruktionsprocessen avsevärt.

Ricola - Iwan Baan

Funktionalitet och enkelhet

Medan utformningen av Ricolas örtcenter är attraktiv och minimalistisk är det valet av byggmaterial som gör en speciell. De solida jordväggarna valdes ut på grund av dess egenskaper och funktion, liksom dess skönhet. Jordväggarna gör det möjligt för Ricola att bibehålla exakt rätt temperatur och luftfuktighet inuti byggnaden, vilket gör att de kan garantera de högsta örtkvalitetsprodukterna. Det är en enkel och naturlig lösning som eliminerar behovet av komplicerad utrustning som kontrollerar fuktigheten. Ännu bättre, all lera och jord som krävs till väggarna kommer från dalen i Laufen.

“Prefableverantören var så imponerad av Peikkos skruvade pelaranslutningar att de fortsättningsvis valde den lösningen till sina egna och andra byggnader.”



Vacker design med snabb installation

Även om de inte syns från utsidan är en viktig del av konstruktionen de 70 prefabricerade pelarna som stödjer jordväggarna. De skyddar mot vinden och hindrar väggarna från att luta. Det var första gången som den Schweiziska prefableverantören MÜLLER STEINAG ELEMENT AG använde Peikkos skruvade pelaranslutning, och de uppskattade att pelarna var enkla och snabba att montera. De monterade upp till 17 pelare per dag, inkluderat injektering.

Sammantaget var alla nöjda med byggprocessen och den färdiga byggnaden. Kunden, Ricola, var mycket nöjd med sin nya, enkla, vackra och funktionella byggnad. Arkitekterna Herzog & de Meuron kunde förverkliga sin unika vision och förvandla den till verklighet. Både byggentreprenören och prefableverantören uppskattade att den skruvade pelaranslutningen underlättade deras arbete så mycket. Faktum är att ett av byggföretagen var så imponerad av Peikkos skruvade pelaranslutning att de fortsättningsvis valde den lösningen till sina egna och andra byggnader.

 

Fakta om projektet

  • Storlek på projektet: 3000 m2
  • Utvecklare: Ricola AG, Laufen, Switzerland
  • Byggentreprenör: Priora Generalunternehmung AG, Kloten
  • Huvudkonstruktör: Schnetzer Puskas AG, Basel
  • Arkitekt: Herzog & de Meuron
  • Prefableverantör: MÜLLER STEINAG ELEMENT AG
  • Leveransår: 2013
  • Färdigställandeår: 2014
  •  

Kontaktperson

Inka Emich
Marketing Manager D-A-CH
Peikko Tyskland

 

Vill du veta mer om vårt 30-års jubileum för skruvade pelaranslutningar?
Besök vår jubileumsida här.