Mondi SCP ECO Plus, Ružomberok, Slovakien

Mondi SCP monterade nyligen en ny pappersmaskin på sin ECO Plus fabrik som ligger i Ružomberok, i Slovakien. Till stommen och anslutningarna i den nya byggnaden användes flera unika tekniska lösningar. Konstruktörerna rekommenderade att använda Peikko skruvade pelaranslutningar.

Framgång för massa- och pappersindustri

Mondi SCPs fabrik i Ružomberok är det största integrerade massa- och pappersbruket i Slovakien. Deras nya pappersmaskin, PM19, är en del av deras investeringsprojekt ECO Plus, värt 340 miljoner euro. Byggnaden som innehåller den nya pappersmaskinen designades av BHM INGENIEURE med en prefabricerad stomme av armerad betong i kombination med platsgjutna fundament för pappersmaskinen.

En unik del av konstruktionen är att stommens pelare är anslutna till fundamentet, som också förankras med pålar. Det säkerställer stabilitet och styvhet. Eftersom BHM INGENIEURE hade tidigare erfarenhet av att arbeta med Peikkos skruvade pelaranslutningar, bestämde de sig för att använda den lösningen även i det här projektet.

Two-storey prefabricated frame with continuous columns.

"BHM INGENIEURE hade tidigare erfarenheter av Peikkos skruvade pelaranslutningar, så de bestämde sig för att använda lösningen igen."

 Mondi SCP's plant in Ružomberok, Slovakia

Säkerställer strukturell styvhet

Först var de prefabricerade pelarna anslutna på ett säkert sätt till fundamenten med hjälp av PEC® pelarskor och & PPM® grundskruvar. För att säkerställa byggnadsstommens styvhet, stagades pelarna med takkonstruktioner i nivåerna +7 000 m och +14 000 m. Stag tillkom också i andra riktningen vid nivån +18 000 m. Balkarna monterades på konsoler i pelarna och anslöts med Peikkos BECO® balkskor och COPRA® förankringskopplingar.

De resulterande byggnaderna hade en 23,85 m hög prefabricerad stomme i två våningar med genomgående pelare. BECO® balkskor och COPRA® förankringskopplingar innebar skruvade anslutningar som hjälpte till att säkerställa att anslutningarna i stommen var momentstyva. Detta gav hela stommen den stabilitet och styvhet den behövde för att klara horisontella belastningar i produktionshallarnas längdriktning.

Med hjälp av byggföretaget och prefableverantören kunde Peikko leverera allt i erforderlig kvantitet med erforderlig kvalitet enligt det tidspressade schemat.

 Concrete structure with Peikko's column connections

Fakta om projektet

  • Projektets storlek: Över 11 000 m2
  • Utvecklare: Mondi SCP, a. s.
  • Byggföretag: STRABAG s.r.o.
  • Huvudkonstruktör: BHM INGENIEURE
  • Arkitekt: BHM INGENIEURE, STAT-KON
  • Prefableverantör: STRABAG s.r.o.
  • Leveransår: 2019
  • Färdigställandeår: 2020

Kontaktperson

Gabriel Mihálek, Peikko Slovakia s.r.o.

Ing. Gabriel Mihálek
Regional Manager
Peikko Slovakia s.r.o.

 

Vill du veta mer om vårt 30-års jubileum för skruvade pelaranslutningar?
Besök vår jubileumsida här.