Hybrid handshake – hur får man ut de bästa egenskaperna hos olika material?

September, 12, 2022

Alla typer av byggmaterial har sina fördelar och att kombinera trä, betong och stål i konstruktioner skapar optimala resultat. Men hur kommer det sig?

För några år sedan hade jag svårt att förstå varför trä skulle användas i större byggnader. Missförstå mig inte: Jag gillar trä och mitt eget hus har träpanel – vilket är vanligt att privatbostäder i Finland har. Ändå är huset tillverkat av prefabricerade element.

Min syn förändrades för 3 år sedan på ett av Peikkos försäljningsmöten i Nordamerika. Canadian Wood Council förklarade att en ung, växande skog är en kolsänka – medan en gammal, delvis nedfallen skog är i stället en kolkälla. Skogar, världens lungor, måste underhållas. Det innebär att träden måste avverkas för att skogen ska kunna behållas som kolkälla. Det avverkade virket behöver användas för att fortsätta absorbera koldioxid, och ett ypperligt sätt är att använda virket i byggnader. Att använda trä i byggnader är verkligen bra för oss alla – det hjälper vår värld att upprätthålla sunda levnadsvillkor.

 

Fördelar med olika material

Träindustrin tillverkar diverse användbara träkomponenter för stomkonstruktion. Både KL och LVL-bjälklag passar till stomkonstruktioner, likaså limlaminerade balkar och pelare. Varje material har sina karakteristiska egenskaper som gör dem unika för användning i olika konstruktioner. Stål har en styrka som gör att detta material passar bra till att sammankoppla koppla element, betong har mångsidighet, brandbeständighet och tryckhållfasthet. Så vad har då trä, annat än att det binder koldioxid? Trä är lätt, styvt, formbart och motstår brand till vissa gränser bra. Och det upplevs varmt och ombonat.

Peikko har använt hybridkonstruktioner av betong och stål i mer än 30 år. Komponenter i stål har levererats och monterats för att sedan fyllas med betong på plats. Trä är ett naturligt tillägg till vår Hybrid Handshake.

Vi är bara i början av vår resa mot trevägs hybridkonstruktion. Vi vill närma oss träkonstruktion från vårt håll, vi som har våra rötter från prefabsektorn. Det vi vill mest är att erbjuda optimala resultat för våra kunder – nu och i framtiden.

Petri Suur-Askola

Business Director

Connections

Peikko Group Corporation

Share
See all articles