Starkare än någonsin: dåtiden, nutiden och framtiden för skruvade pelaranslutningar

February, 1, 2021

Min första kontakt med Peikko och deras pelaranslutningar var 1989 när jag arbetade hela sommaren på en byggarbetsplats.

Medan mina mer atletiska kollegor på universitetet klippte och bar armeringsjärn sprang jag runt med den mätansvarige. Mitt jobb var "att nolla", vilket betydde att jag skulle ställa in all mätarnas startpunkter på noll. Byggnadsarbetare positionerade grundskruvarna i plywoodmallarna, så det lilla köpcentret tog form med hjälp av prefabricerade pelare med pelarskor.

När jag gick på universitetet 1991 berättade våra föreläsare mer om en viktig anslutningsmetod bestående av prefabelement i betong och skruvade pelaranslutningar. På den tiden gjorde vi manuella beräkningar och kunde bara drömma om ett konstruktionsprogram som Peikko Designer®.

1996, som en nyutbildad MSc Civilingenjör, befann jag mig i Singapore och arbetade i prefabbranschen. Jag ställde frågan nästan omedelbart var är pelarskorna? "Nej, nej, de är dyra, vi använder dem inte här", förklarade den lokala personalen. Bockade rör och armeringsjärn verkade fungera ok, trots extraarbetet med diagonalastag och motvikter som transporterades till arbetsplatsen och lyftes från en pelare till en annan. När det regnade omvandlades den dammiga jorden till orange lera, och jag frågade mig själv vad som händer om jorden mjuknar under motvikten när massan i röret fortfarande är vått.

Tiden flyger iväg och under de senaste 15 åren har jag arbetat för Peikko och har fortsatt informera om Peikkos produkter för prefabbranschen. Skruvadeanslutningar har varit vårt flaggskepp och de har blivit populära överallt. Varför? Ingenjörer vill ha anslutningar i prefabelement som har inspekterats visuellt, och som även är justerbara och överför belastningar i alla riktningar - vilket är vad Peikkos skruvadeanslutningar gör. Momentstyva anslutningar möjliggör effektiv och ekonomisk design, och alla anspråk på högre kostnader blir kompenserade genom snabbare installationer - mindre arbetskraft och krantid.

2021 firar Peikko en 30-årig framgång med skruvadeanslutningar, särskilt våra HPKM® pelarfötter, som 1991 kom till genom mina kollegors kreativitet. HPKM® var - och är fortfarande - svaret på branschens behov av en kompakt pelarsko, som i över tre decennier har använts över hela världen.

Jag tror att vi kan säga att Peikko har definierat industristandarden för skruvade pelaranslutningar. Nu kommer vi göra det igen, när vi lanserar BOLDA®, världens enda pelarsko med ett ETA (European Technical Assessment) godkännande för höga belastningar.
BOLDA® kombinerar arvet från HPKM® med Peikko´s kunskap om skruvadeanslutningar, vilket vi är mycket stolta över.

Petri Suur-Askola

Business Director

Connections

Peikko Group Corporation

Share
1 Comment Write a comment
Fill out this field
Invalid email address
Fill out this field
Post
Johannes P. Manelius Greisen – February, 4, 2021
Thanks for sharing the story - and history. Congratulations with the success in moving modern building and construction tectonics forward. Extra safety benefits these days are fewer different work gangs around and less man hours on site. Keep shining.
See all articles