Hybrid Handshake: Intervju med Ján Gajdošík, projektingenjör

 

Kan du berätta kort om din bakgrund och roll på Peikko?

Jag har studerat konstruktionsteknik vid Bratislava University, Slovakien, och tog examen 2007. Det var då jag började på Peikko i Slovakien. Jag har även jobbat på Peikko i Österrike. För närvarande är jag ansvarig för beräkningar av olika Peikko-produkter i en mängd olika projekt.

Du var delaktig i de allra första projekten med DELTABEAM® tillsammans med KL-bjälklag i Österrike. Kan du berätta något om den tiden?

Projekten uppstod på grund av kundens nyfikenhet att prova något annorlunda och hitta lösningar på sina utmaningar. Träkonstruktioner är mycket vanligt i Österrike, men har vissa arkitektoniska begränsningar och, ännu viktigare, de tillåter inte tunna bjälklag. DELTABEAM® var en bra lösning för kundens behov, även om byggmetoden ännu inte var standardiserad. Långa diskussioner med konstruktören behövdes för att hitta den lämpligaste lösningen och lära sig de bästa tillämningarna. Även om de första projekten hade en del som kunde förbättras genom ”learning by doing”, blev det startpunkten för ett helt nytt sätt att bygga med trä.

Hur har marknaden förändrats sedan dess?

Nu förtiden har miljöaspekten en stor betydelse och det öppnar marknaden för hybridbyggande. Eftersom byggmetoderna är välkända och blir mer standardiserade får projekten lättare ”luft under vingarna”.

Hur ser du på att Peikko som föregångare i branschen, och särskilt DELTABEAM®, har påverkat förändringen?

Jag kan se att projekten ökar och växer i storlek och att Peikko verkligen tillför ett mervärde till hybridbyggprojekt. Sättet Peikko arbetar på, är att hitta en bra lösning för kunden även om denna ännu inte finns. Detta har varit startskottet för många nya innovationer som så småningom driver på marknadsutvecklingen. Peikkos testprocess av nya produkter är mycket noggrann och det är en stabil grund att stå på som garanterar att lösningarna verkligen fungerar.

Vad är utgångspunkten? När Peikkos FoU utvecklar nya lösningar och produkter, hur förutser Peikko de framtida behoven?

Själv har jag inte varit med och utvecklat nya produkter, men jag har sett hur genomförbara flera potentiella innovationer varit. Vissa idéer kommer från kunderna, vissa är uppfunna internt. Peikkos FoU-avdelning är mycket aktiv och stark. Det satsas mycket resurser på utvecklingsarbetet. För att fortsätta vara en föregångare följer Peikko marknaden noga och har den innovativa energin att testa och experimentera med nya lösningar. Att vidareutveckla de redan befintliga produkterna är också en viktig del av FoU-arbetet.

Hur ser du på framtiden för hybridbyggande?

Framtiden ser verkligen ljus ut. Samtidigt som behovet av längre spännvidder ökar, förbättras också kvaliteten på materialen. Ändå finns det utrymme för förbättringar för horisontella och vertikala kopplingar mellan element – de påverkar lastöverföringen och därmed konstruktionens höjd och volym. Jag tror också att materialtillgången kommer att påverka de framtida byggmetoderna – kostnaderna för stål och trä är för närvarande höga. Ur miljöperspektiv finns det efterfrågan på grönare sätt att konstruera och bygga.