Karlatornet, Göteborg, Sverige

  • Byggnadstyp:
  • Bostadshus
  • Parkeringsplatser
  • Kontorsbyggnader
Hel skärm Stänga

I nya stadsdelen Karlstaden ligger Karlatornet. En 245 meter hög skyskrapa, med av flertalet unika konstruktionsegenskaper som kräver anpassade lösningar från Peikko.

Den nya stadsdelen Karlastaden omfattas av åtta kvarter. Totalt blir det 2 000 nya bostäder samt butiker, caféer, kontor, en skola och en vårdcentral som skapar ett modernt och attraktivt nytt område med storstadskänsla.

Karlatornet byggs av Serneke som är både utvecklare och byggentreprenör. Med 73 våningar blir tornet både Göteborgs första skyskrapa och Skandinaviens högsta byggnad. Karlatornet kommer bestå av hela 611 lägenheter. På 69:e våningen kommer en restaurang och skybar finnas, med en magnifik utsikt över staden och omgivningarna. Förutom sin imponerande höjd har Karlatornet också distinkta och attraktiva vridningar i strukturen från våning 38 till 58. För att ge den stabilitet och styrka som behövs, kommer det för denna del av konstruktionen finnas två outrigger samt bältesväggar.

Grundplatta med Peikko PSB® Genomstansningsarmering

Tornet är byggt på en enorm bottenplatta som är 33x33 meter i diameter och 3,75 meter tjock. Bottenplattan är ansluten till 57 pålar som är upp till 65 meter djupa och för att säkerställa hållfastheten i bottenplattan har en kontinuerlig gjutning gjorts. Peikko´s PSB® Genomstansningsarmering var en viktig del av bottenplattans konstruktion. För att möta de specifika kraven för denna exceptionellt höga byggnad tillverkade Peikko PSB® som var 3,5 m långa och en diameter på 32 mm. Sammanlagt levererade Peikko cirka 107 ton PSB® som användes i bottenplattan. För att förhindra genomstansbrott har PSB® även använts genomgående i byggnadens övriga våningar, med över 10.000 studs.

Läs mer down-arrow.png

Fakta om projektet

Våningar:
73
Utvecklare:
Karlastaden Utveckling AB
Byggentreprenör:
Serneke
Arkitekt:
Skidmore, Owings and Merrill
Leveransår:
2019-2023
Färdigställandeår:
2024

Magnus Jönsson

Magnus Jönsson

Säljare, Ingjutningsgods

Tel. 011-280467
[email protected]