Högre standard: Nytt White Paper granskar bästa praxis för höga byggnader.

By Peikko’s blog team

December, 9, 2020

Peikkos nya White Paper tittar på beprövade lösningar inom höghusdesign och konstruktion.

I en alltmer befolkad och urbaniserad värld, i områden där marktillgången är sparsam och dyr, är enda möjligheten att bygga på höjden.

Med mer än 50 års engagemang i design och konstruktion av byggnader i olika höjder är Peikko väl lämpade för att göra höghuskonstruktioner på 14 eller fler våningar (50 meter) - effektiva och säkra att bygga och driva.

Peikkos nya White Paper börjar undersöka fysik och dynamik i höga byggnader med detaljerade viktiga influenser på design som vind- och seismisk sidolast.

I vårt White Paper diskuteras metoder för att minska vindinducerad sido-avböjning och avvikelse samt obekväm rörelseuppfattning för människor på högre våningar. Dessa inkluderar motvikter, som är särskilt viktiga i bostadshus.

Dessutom inkluderas den historiska utvecklingen av sätt att bygga höghus starkare och mer lateralt stabila och styva, såsom att använda styva ramar, flytta den stora motståndskonstruktionen in mot byggnadens kärna, göra fasaden momentstyv och dela upp byggnaden i flera upprättstående sektioner.

I den globala jakten på byggnadshöjd och för att övervinna bristerna i en enda konstruktionslösning, konstaterar vårt White Paper att det ofta är värt att kombinera styrkan i olika system för att uppnå önskat beteende. Stela ramar är ekonomiska för byggnader upp till 25-30 våningar, sedan blir det svårt att kontrollera dess laterala deformation (avböjning och drift). Om emellertid en stel ram kombineras med ett skjuvväggssystem möjliggör den resulterande styvare konstruktionen att byggnaden stiger till 60-70 våningar. För att nå högre höjder krävs en mer komplex struktur.

 

Globala exempel

I resterande delen av vårt White Paper tittar vi på hur Peikko hjälpt till med höghusbyggnader runt om I världen.

För att påvisa vikten av effektiv grunderläggning framhäver Peikkos White Paper det dubbelsidiga skjuvsystemet som användes i Monde Condominiums, Toronto. Skjuvsystemet användes i den fem våningar underjordiska parkeringen, vilket underlättade konstruktionen och möjliggjorde tunnare väggar och mer utrymme för parkering.

Tunna bjälklagskonstruktioner maximerar antalet våningar i förhållande till byggnadshöjd, vilket exempelvis följande projekt påvisar: 300 Main och Glasshouse-projekten i Winnipeg, Kanada, som använde Peikkos DELTABEAM®. Även ÖBB, österrikiska federala järnvägarna, österrikiska federala järnvägarna, huvudkontor i Wien och fyrtornet i Århus, Danmark, som använde tunna bjälklag och Peikko PSB® som förhindrar genomstansbrott.

DELTABEAM® Tunna bjälklagskonstruktioner minskar golvplattans tjocklek, så den ackumulerade sparade höjden över många våningar kan skapa ytterligare utrymme och därmed ökas beläggningen och avkastningen på investeringen.
Prefabricerade balkar ökar montagehastigheten och sänker grundläggningskostnaderna. Dessutom har de en bra brandklassificering och möjliggör enkel installation av värme, ventilation och luftkonditionering.

ÖBB HQ har relativt tunna armerade betongplattor tack vare användning av Peikkos PSB® och CUBO Column Caps.

Därefter visar peikkos White Paper flera exempel på möjliggörande av påskyndad klätterformsgjutning för skjuvkärnor: TaunusTurm i Frankfurt, Tyskland; Nordbro i Köpenhamn, Danmark; Roche Turm Bau 2 i Basel, Schweiz; och juveltornen på Guldkusten, Australien.

TaunusTurm använde en tids- och utrymmeseffektiv kombination av glidformsgjuten kärna, prefabricerade betongpelare, balkar och valv, Peikkos PCs® konsol och PC® balksko.

I  Jewel Towers, avändes ADJUSTA fogarmering till anslutningen mellan platta och kärna, vilket möjliggör kontinuitet i armeringen mellan betongelementen.

I vårt White Pape visar vi hur Peikko förenklar förbindelserna mellan strukturella komponenter och ger exempel: Omniturm i Frankfurt och Copenhagen Towers i Danmark.

I projektet med Omniturm användes Peikkos HPKM® pelarskor och COPRA® förankringskopplingar för att undvika vridmoment mellan huvud- och sekundärbjälkar. För att minimera krantiden vid byggandet av Copenhagen Towers användes totalt 140 av Peikkos HPKM® pelarskor.

Peikko visar också designflexibilitet, vilket exemplifieras av ICON i Växjö, Sverige. Den byggnaden använder DELTABEAM® frame, en samverkansstomme av stål och betong, vars tunna golv och pelare ger mer utrymme.

Andra Peikko-lösningar för höga byggnader inkluderar skräddarsydda stålkomponenter för ett pågående tornkomplex i Wien, Österrike.

Här kan du läsa Peikko´s White Paper: Tall Building Solutions

Share
See all articles