Hybrid Handshake: Interview med Simo Hakkarainen, Business Director, DELTABEAM®

 

Vad menar Peikko med hybridkonstruktion?
Hos Peikko innebär hybridkonstruktion att kombinera trä, betong och stål för att få ut mesta möjliga av respektive material.

 

Varför har det blivit aktuellt med hybridkonstruktion? Konstruktionsmetoderna har utvecklats mycket det senaste tiden. Bland annat genom att vi kan använda trä i offentliga byggnader och höghus, inte bara i traditionella bostäder.

 

Hur jobbar Peikko med begreppet hybridkonstruktion?
Det första DELTABEAM®-projekten med KL-trä startades redan 2014 i Österrike, och utvecklingen har pågått sedan dess – alltid i samarbete med våra kunder och i verkliga projekt. Nästa utvecklingssteg kommer att ske inom anslutningssektorn, eftersom de möjliggör en snabbare, säkrare och mer standardiserad konstruktion.

 

Hur ser du på hybridkonstruktionens framtid?
Miljöaspekten gör hybridkonstruktionen till en metod för framtiden. Trä som material är lätt och miljövänligt, men för mer stabilare lösningar krävs trä i kombination med hårdare material, som betong och stål. Jag tror att konstruktionsmetoderna kommer fortsätta att utvecklas och ge branschen ännu fler möjligheter.

 

Varför är DELTABEAM® den perfekta lösningen när det gäller tunna bjälklag inom hybridkonstruktion?
DELTABEAM® är en lösning för tunna bjälklag som möjliggör extremt långa spännvidder och en tunn golvhöjd. Brandsäkerheten är en annan viktig faktor, och ytterligare ett argument för DELTABEAM®. När det gäller den miljövänliga aspekten så passar DELTABEAM® Green perfekt till träbjälklag eftersom det minskar byggnadens koldioxidavtryck avsevärt.

Kommer hybridkonstruktionen även att bidra till själva DELTABEAM®-utvecklingen?
Hybridkonstruktion innebär definitivt fler referensprojekt för DELTABEAM®. Den här prefabricerade lösningen följer branschens trender. Den miljövänliga aspekten och behovet av anslutningsdetaljer kommer säkerligen att påverka vår produktutveckling även i framtiden.

 

Vilka möjligheter ser du fram emot mest för DELTABEAM® i framtiden?
DELTABEAM® utvecklas hela tiden steg för steg, och våra kunder är trendsättare i den här utvecklingen. Vi kommer alltid ha behov av höghus och seismisk konstruktion. Dessutom förändras branschen av digitaliseringen. Ett exempel är att våra DELTABEAM® redan har en QR-kod som leder direkt till installationsanvisningarna och att konstruktionsverktyget utvecklas mer och mer. När det gäller kraven på grönare konstruktion utvecklas DELTABEAM® för att kunna uppfylla behovet av en cirkulär ekonomi och återanvändning. Vi utvecklar även ett verktyg där kunderna kan uppskatta koldioxidavtrycket för våra balkar.

Hur ser du på framtiden för anslutningsdetaljer inom hybridkonstruktionen?
Anslutningsdetaljer är viktiga, och de bidrar faktiskt till att göra hybridkonstruktionen möjlig. På Peikko förstår vi hur viktiga de är, och de ligger i fokus för våra FoU-satsningar. Håll ögonen öppna – vi har saker på gång snabbare än du tror!