En cirkulär stålplåtinnovation

November, 25, 2020

Hur har Peikko minskat stålavfallet med en miljon kilo?

Tekniken har gjort enorma framsteg under de senaste decennierna. Utveckling är välkommen och behövligt: det har aldrig varit så mycket rikedom i mänsklighetens historia som nu. Men som alla vet finns det en nackdel med det - miljöbelastningen. Trots att vi är medvetna om det har vi glömt miljöpåverkan och utvecklingstakten är för snabb; vi kan se och känna föroreningarna i varje större stad över hela världen.

Det är viktigt att inse att ambitiösa mål och projekt för miljön inte är det enda sättet att göra skillnad. Det är möjligt att minska utsläppen och avgiften för miljön i dagliga aktiviteter, även utan att kompromissa med kvalitet, effektivitet eller ekonomi. Miljöinnovationer har potential att skapa små förändringar som har stor inverkan och det är precis vad Peikko har gjort. Peikko har framgångsrikt minskat vårt stålavfall med en miljon kilo - varje år. En miljon kilo stål producerar cirka 1,83 miljoner kilo koldioxid. Denna mängd koldioxid skulle vara densamma som att köra en genomsnittlig bil i åtta år utan att stanna eller tillgodose energibehovet för ett genomsnittligt hus i 141 år.

Inget mer avfall

Låt oss se lite på bakgrunden till varför innovationen uppkom. Peikkos DELTABEAM® är ett system som ger tunna bjälklag och som bildar den sammansatta strukturen mellan stålbalk och gjuten betong. På grund av denna kombinerade effekten är DELTABEAM® en tunn och kostnadseffektiv lösning som möjliggör långa spännvidder. Livhålen på sidorna av DELTABEAM® genererar i sin tur en samverkanseffekt där de bästa egenskaperna från båda materialen kan utnyttjas. Dymlingarna som blev kvar efter hålen orsakade stort avfall, eftersom Peikko då inte använde de cirkulära dymlingarna. När DELTABEAM® blev mer populärt ökade mängden avfall från livhålen, så en innovation behövdes verkligen.

Simo Peltonen, produktutvecklingschef, DELTABEAM®, kommer ihåg att i de första dagarna av DELTABEAM® användes en liten mängd dymlingar för att göra gula väggur, numera betraktade som klassiker, som företagspresenter.

”Men majoriteten av plattorna från hålen skrotades. Avfall är aldrig bra, så vi på Peikko bestämde att det var dags att komma med förbättringsidéer, säger han.

Kari Tuominen, som då arbetade som produktutvecklingsdirektör och nu som affärsdirektör för vindkraftsfundament, kom på idén att använda de runda plattorna som är kvar från DELTABEAM® i rörelsefogar.

”Plattornas form och goda lastförmåga var perfekt för användning i rörelsefogar: de möjliggör horisontell rörelse och förhindrar vertikal skjuvning. Att använda dymlingarna från livhålen minskar slöseriet och är bättre både för miljön och för Peikko, förklarar Kari Tuominen.

Från skrotat stål till innovation

Peikkos rörelsefogar är designade för att möjliggöra horisontell rörelse och förhindra sprickor i betonggolv. Rörelsefogen ger extremt slitstarkt skydd för betongkanterna, vilket gör den idealisk för ett golv i tung trafikmiljö.

Förutom att minska avfallet är användning av den cirkulära stålformen i rörelsefogar också en bra lösning ur teknikens synvinkel. Simo Peltonen säger att den cirkulära formen är särskilt bra eftersom den möjliggör horisontell rörelse i båda riktningarna. Enligt Peltonen har efterfrågan på plattor som genererats från livhålen varit stor. ”Som jag kommer ihåg det fanns det någon gång till och med brist på cirkulära plattor; det producerades för få av dem vid DELTABEAM®-fabriken i Lahti. ”

Utan fantasifull innovation skulle nästan en miljon kilo stål från den europeiska DELTABEAM®-produktionen skrotas varje år. Eftersom byggnader representerar cirka 40% av den globala energiförbrukningen och 30 till 40 procent av allt avfall, skapar vi flera innovationer som denna. En framtid där ingen behöver oroa sig för miljöproblem skulle verkligen vara en av de bästa arv som vi kan förmedla till kommande generationer.

Olga Laine

Olga Laine

Projekti-insinööri

Peikko Group Corporation

Share
See all articles